Numele ştiinţific al lalelelor este de origine persană, venind de la termenul „tulben”, care înseamnă „turban”, ca aluzie la asemănarea cupei florale cu tradiţionalele turbane.
Zona de origine a lalelelor este considerată regiunea muntoasă a Asiei Mici, dar ele pot fi întâlnite şi în zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale şi de-a lungul Mării Mediterane, pe colinele muntoase europene şi africane.
De-a lungul timpului, lalelele au stârnit adevărate pasiuni între anii 1634-1637, ajungându-se la o adevărată tulipomanie.
Zeci de specii au fost aduse în Europa, iar horticultorii au creat mii de hibrizi, ajungându-se la flori cu calităţi inedite ca formă, vigoare, culoare, parfum. Prestanţa şi eleganţa acestei flori au făcut ca ea să fie considerată o adevărată regină a grădinilor în sezonul de primăvară. Şi drept dovadă a importanţei ce se acordă acestei plante, în Olanda se produce 70% din producţia mondială de bulbi.
P.S.:Banală, dar în acelaşi timp seducătoare; modestă, dar tot atunci stridentă... oricum ar fi, e DELICATĂ. Laleaua este regina primăverii! Hotărît lucru. Alături de zambilă şi narcisă, formează un trio de excepţie pentru începutul primăverii.